3 juli 2013

Försommar på Mjörn

Mitt Mjörnfiske drog igång på allvar direkt efter Gösen lekt klart och fredningen som gäller mellan den 10:e Maj till 10:e Juni upphört. Jag borde varit ute mycket tidigare och testat det omtalade vårfisket efter Mjörnbrax, men det tar tid innan jag blir varm i fiskekläderna efter vinterkyla, och stor lekbrax får vänta tills nästa år. Den här våren bestod mest av att finputsa båten.

Hittills har jag varit ute ett par gånger i veckan i alla väderförhållanden och vid olika tidpunkter. Blåsigt väder har genererat mest fisk, medan tidpunkten har varit mindre intressant. Gösen har huggperioder som kan vara korta eller långa och sträcka sig över morgon, middag eller kväll. Jag har egentligen bara märkt en väsentlig faktor vad gäller vertikalfisket i Mjörn, något som förmodligen stämmer med de flesta vatten, nämligen att gösen stiger och blir aktiv när klockan närmar sig nio-tio. Det är ju ingen hemlighet att gösen jagar upp småfisk vid ytan sent på kvällen och under nattens första timmar, men det är något man måste tänka på vid vertikalfiske efter ekon i frivattnet, då det ibland är svårare att hålla sig över en fisk en längre tid.

Utöver det så har valet av bete och metod varit väldigt avgörande. Jag började fiska aktivt de första passen med diverse beten och det gick otroligt trögt. Som tur var så fick jag tips om att hålla betet i princip helt stilla och det genererade mer fisk direkt. Allt eftersom jag testade att fiska med betet stilla så har jag fått en bra uppfattning om vad som triggar Gösen till hugg, och det beror en hel del på hur båten rör sig i vattnet. Att båtens rörelse direkt påverkar betet är kanske en av de större skillnaderna mellan vertikalfiske och andra metoder. När det blåser ett par sekundmeter rör sig betet en hel del, till skillnad från ifall det är vindstilla och båten ligger still. Gösen verkar triggas av den gungande gången på betet och så fort det börjar blåsa upp och betet automatiskt sätts i rörelse märker jag en helt annan aktivitet på fisken. Detta är något jag försökt efterlikna när jag legat i lä, ett lugnt och metodiskt gung på betet, istället för det traditionella ryckandet, och för mig genererar det mer fisk. Ryck är något jag förlitar mig på ifall fisken är extra tjurig, för att få dess uppmärksamhet, men jag är alltid försiktig då det ofta ger motsatt effekt.

Färg och typ av bete varierar från sjö till sjö, och valet påverkas även av väder och årstid. De flesta rekommenderar ljusa färger i fint väder och mörka färger när det är mulet. Glitter sägs vara bra när solen skiner. För mig fungerar mörkare färger nästan alltid bättre än ljusa i Mjörn. Grått, svart och lite mörkare grönt är det som genererar bäst, för vertikal såväl som för trolling och kast. Jag kommer skriva mer om beten i olika färger och former senare.

Skitfiske,




1 kommentar:

  1. Intressant det du skriver om färger och framförallt att hålla betet still. Fiskar en del i Mjörn så det skall jag praktisera nästa gång

    SvaraRadera