18 juni 2014

Egentillverkad planoförvaring

I förra inlägget nämnde jag att durkplåten jag beställde till elmotorn i fronten var för svajig. Att skicka tillbaka en 1000*500mm aluplåt skulle kosta nästa lika mycket som att beställa en ny, så jag fick ta på mig tankemössan och klura ut en annan användning för den.

Ett problem med att fiska i en mindre båt, och i mitt fall att jag inte byggde jerkplattformen enda bak till mittoften, är att man saknar stuvfack. Ytterligare ett problem som drabbar de flesta fiskare är en benägenhet att förväxla beten med godis. Om man köper några så vill man ha fler, vilket snart resulterar mängder av betesboxar som skall släpas till och från båten.

Jag använder fyra planoboxar till vertikalfisket och de är just nu fyllda till bristningsgränsen med jiggar, skallar, krokar och beteslås. 76 skallar ligger och samlar damm i lådorna och snittvikten är 35 gram, vilket sammanlagt är straxt över 2.5kg. De fyra boxarna ihop väger förmodligen närmare 4kg och när jag packar ner dem i väskan tillsammans med dricka, mat, tänger, kniv, sax, tafsmaterial, ficklampa, kamera, våg och pannlampa så blir det ett äventyr bara att få i väskan i båten.

Med detta sagt så är det inte konstigt att jag länge klurat över stuvfack till planoboxarna, och nu hade jag äntligen material över och kunde skrida till verket. Det första problemet var bockningen. De enklaste plåtbockarna kostar runt 700-1000kr och är specificerade till under 1.5mm tjocklek och har en maxlängd på drygt 75cm. Jag skulle förmodligen klarat mig med det, men p.g.a. att plåten behövde bockas på fler sidor än en så behövde jag en bock som var öppen på en sida. Något ni kommer se på en av bilderna nedan. Alla mindre bockar som går att köpa har gångjärn på sidorna och hindrar mer avancerade bockningar.

Så, jag bestämde mig för att göra en egen bock. Lite 2 tum 4 och ett par gångjärn är betydligt billigare än den enklaste av plåtbockar och gjorde jobbet bra. Dock var plåten i tjockaste laget. Jag rekommenderar inte att bocka tjockare durkplåt än 1.5mm med en egenbyggd träbock. Utöver 2 tum 4 och gångjärn så behöver man ett par stadiga tvingar och något typ av handtag för att få ett bra moment. Nedan ser ni en av två bockar jag gjorde. Denna var med gångjärn på sidorna och den andra med gångjärn i mitten, och alltså öppen på sidorna.


Nästa steg var att noga dela upp plåten för att få ut så mycket som möjligt. Viktigt att inte slarva här. En felkapning och hela projektet hamnar i soporna.


Jag köpte ett par mattor att inreda facken med för att dämpa ljud och slitage på lådorna. Mattorna var inte av samma typ som för durken, vilket är viktigt att poängtera. Durkmattan jag använde var av en typ som släpper igenom fukt, medan dessa var vanliga dörrmattor med gummad undersida. Anledningen är att mattan som släpper igenom fukt har knoppar på undersidan som förhindrar en tät limning. Att mattan inte släpper igenom fukt har ingen betydelse i det här fallet.



Efter att de båda plåtbitarna tillsammans med matchande mattor var utskurna så började jag med bockningen. Se till att fästa bocken i något stadigt då man får pressa ordentligt för att rubba plåten. Farsan fick hjälpa mig här då jag fortfarande inte har någon ork i kroppen.


Här ser ni bocken med gångjärn i mitten och varför jag behövde den. Ni ser även varför ett par stadiga tvingar är ett måste. Den relativt klena träbocken klarar inte av sista biten av bockningen själv.



Nästa del var att limma fast mattan. Även här är tvingar ett måste. Som lim använde jag PL400.


För att inte skära sig på aluminiumet fäste jag ordentliga kantlister i gummi på ovansidan.


Sista steget var att skära ut mattbitar till insidan av facken som skall sitta mot toften.


Facken och mattan mot toften nitades sedan fast, och så här blev resultatet. Jag är riktigt nöjd. Min noggranna mätning av plåten gav resultat och planoboxarna ligger perfekt i facken med en halv cm till godo.




Ett sista problem med facken var att de stod ut så mycket att jag inte kunde ta upp och ner durken. Jag hade mätt detta redan innan och löste det genom att fästa ett par gångjärn och sedan kapa de längsgående brädorna. En mycket bättre lösning än att kapa durken i två delar. 

 

Kostnaden kan ju vara intressant att ta upp och jämföra med ett estimat på hur mycket det skulle kosta att köpa dessa, om de fanns, och få dem monterade hos en båthandlare. 

Durkplåt  ~ 500kr
Träbock ~ 150kr
Mattor ~ 150kr
Kantlist ~ 50kr
Lim och nit ~ 100kr

Summa ~ 950kr


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar