24 juli 2013

En fiskares Mecka

Semestern kom intågande förra veckan och det blev nästan inget fiske för min del, men i helgen besökte jag Kungshamn med min kära flickvän och självklart blev det en tur till ABU i Svängsta samt en tripp till Laxens hus vid Mörrum. Det blev även en gäddtur ut i skärgården, men en stekande hetta gjorde att vi bara hade ett fåtal ointresserade efterföljare.

ABUs butik i Svängsta var spännande! Priserna var en bit högre än i de flesta nätbutiker, vilket jag var förvånad över, men lite överallt i butiken har de ställ med utgångna produkter som säljs för 50-60% av nypris. Har kan man verkligen göra klipp. Själv fick jag tag på en ny Revo Toro (ej rea) som de i butiken vänligen nog bytte vev på, till en MGX-vev. Jag köpte även ett Skeletor Pro 40-80g 8 fot för lite tyngre spinnfiske samt några laxflugor inför sensommarens besök i Mörrum och Örekil.


Turen till Mörrum var kanon. Vi hittade en restaurang mitt emot laxens hus där maten både var bra och billig, samt att man fick kaffe och kaka på köpet, kan det bli bättre? Vi hann inte med att gå längs med Mörrum vilket var min första tanke, men det lilla vi såg satte klorna i mig och nu har jag verkligen blodad tand inför ett besök i Augusti, på jakt efter storöring och lax!


Laxens hus var intressant. Jag tog mig tyvärr inte tid att läsa all den information som de finns om Mörrums historia, men glasmontrarna med gamla ABU-prylar fastnade jag vid, och akvariet på bottenvåningen med diverse fiskar (Gös, Lax, Öring, Färna, Id och Brax) var kul att studera. Sen fanns det även en även en film som gick i repeat med guidning för laxfiske i älven, men det får vänta till nästa gång.


Jag hoppas att jag och Mörrum ses snart igen!

Skitfiske,

14 juli 2013

Nattpass med utdelning

Pappa fiskade mycket som ung. Han växte upp i Blackeberg i Stockholm och allt fiske skedde i Mälaren. Abborrmete med löja och sena roddnätter efter Gös har jag hört många berättelser om, och fisket verkade minst sagt bättre då än nu. Dessa berättelser är nog en stor anledning till varför mitt fiskeintresse är så stort, och varför jag la ner mycket tid och pengar för att få en båt att fiska gös med. Innan min första båttur på Mjörn så hade jag ärligt talat inte fått upp någon gös alls. Det var en fantasifisk som tydligen inte gick att få ifrån land, i alla fall inte där jag fiskade. Att kunna komma ut med båt och jaga Gösen på deras hemmaplan var något jag längtat efter länge, och att kunna ta med pappa ut för att uppleva ett fiske som bara varit sagor för barnen i 25 år är ganska fantastiskt.

Hittills har jag varit fast i Vertikalträsket. Pappa har varit med många gånger och mycket gös har kommit upp och vänt ner i djupet igen, men vi hade fortfarande inte upplevt nattfisket i Mjörn. I Fredags blev det dock verklighet. Vi hade planerat turen ett tag och jag såg verkligen fram emot att testa det som jag läst och hört så mycket om. Jag åkte från jobbet lite tidigare då det var min sista dag innan semestern, och åkte ut på sjön tidigt för att stilla vertikalabstinensen innan trollingen började. Fisket var förvånansvärt trögt. Ett par gösar kom upp under dessa fem-sex timmar och det var faktiskt skönt att äntligen klippa linan till jiggen och tackla om ett nytt spö inför trollingen.

Vädret var fantastiskt den här kvällen. Det var en svag bris och solen syntes som ett stort rött klot i horisonten. Vid 22:00 började vi se småfisk i vattenytan och en halvtimme senare såg jag att gösen började stiga. Jag hade tidigare satt på en djupgående wobbler för att gösen stod på 6-8 meter då vi började trolla, medan pappa valde en Nils Master eftersom han, till skillnad från mig, visste att Gösen skulle stiga.

En halvtimme efter att vi börjat köra såg jag de första tecken på aktivitet. Gösen gick högre upp och ställde sig på 4-6 meter, och stundtals såg jag ekon som snabbt gick upp mot ytan för att sedan vända ner igen. Vi kryssade över ett av sjöns större partier och kom plötsligt in ett ordentligt stim av gös. Så många fina ekon har jag inte sett närheten av när jag vertikalat, och spänningen ökade!


Efter fem minuter mitt i det här stimmet av ekon så böjdes pappas spö sakta men bestämt. Efter ett mothugg märkte vi att fisken var tung och jag började fibbla upp håven. Utan någon dramatik så kom gösen upp och jag gav ifrån mig ett glädjerop medan pappa var stum av chock. Det var länge sen han fick dra en så vacker pjäs. 5.7kg fördelat på 82cm, en riktigt grann hona. Men mitt PB var utom räckhåll!


Efter att gösen blivit vägd, fotad och fått gå tillbaka så vände vi båten mot gösstimmet igen. Fem-tio minuter senare så kröktes mitt spö ordentligt, men tyvärr krokades inte fisken. Den lämnade dock ett par fina huggmärken över ryggen på min Nils Master som jag tidigare bytt till.

Efter detta var det dött. Vi åkte vidare och tillslut tappade vi bort fisken. När jag vände upp båten för att återigen åka över där vi fått våra hugg så var gösen som bortblåst. Jag vet inte om stimmet följt med betesfisken till en annan del av sjön eller om de vänt ner mot djupet igen. Efter 24:00 var det i alla fall ganska tomt på ekon. Vi körde ett tag till men vände in mot land när jag vaknade till av att pappas lina låg över min axel.. tur att jag satt i båten på öppet vatten och inte i bilen.

Skitfiske,

11 juli 2013

Utrustning - Vad, vart, hur?

Fiske är förmodligen ett av de dyraste intressena för gemene man. Fiske är prylnörderi av högsta grad och en inbiten fiskare känner sig aldrig nöjd med sin uppsättning av spön, rullar, beten och tillbehör. Att gå in i en fiskebutik är som att gå in i en godisaffär, helt plötsligt blir man sugen på att testa tio andra sorter än dem man kom dit för att köpa, och när man går ut ur affären är bankkontot ofta tömt i väntan på nästa månadsskifte. Det dåliga samvetet väger tungt i fem minuter tills man kommit innanför dörren och får känna, klämma och förundras över alla möjligheter som öppnats för nya spännande kvällar på sjön.

Men alla har inte den ekonomiska möjligheten att lägga ett par tusen i månaden under säsongen. Själv har jag byggt upp min utrustning under många år. Skatteåterbäringen samt det som blir över på lönen under sommarmånaderna brukar uteslutet gå till nya fiskeprylar, och nu har jag en uppsjö av allt man kan tänka sig som har med fiske att göra. Men är jag nöjd än? Självklart inte. Just nu tittar jag på prylar inför höstens gäddfiske. Softbaits och jerk är det skall nötas, samt flötestrolling, och jag behöver förmodligen både spö, rulle och beten. Jag har visserligen en Amba inshore, ett Daiwa Luna Softbaits och ett Daiwa Luna Jerk, med andra ord exakt den uppsättningen som jag behöver. Men bara efter några turer med Amban så tyckte jag att den kändes klumpig, och nu när lågprofilshysterin är i full gas så kan man inte annat än hänga med.

När jag ivrigt visar pappa, min trogna fiskevän, alla nya prylar så brukar mamma sucka och fråga om det inte räcker med mask, flöte och en pinne - som förr? Jo visst, det går utmärkt att meta tusenbröder med den uppsättningen, men hur gör du när du ska vertikala upp den där stora på 10 meters djup strax under båten. Eller när vi ska ligga över vid karpsjön i 50 timmar och vänta på att larmet tjuter? Ja då är det en anpassad uppsättning av spö, rulle, beten och tillbehör som behövs. Det finns helt enkelt mängder av olika metoder som passar olika fiskar, och för varje metod finns det särskild utrustning. Ta en boilienål som exempel, hur överlever man utan en sån på ett karppass? Förmodligen med en vanlig synål (dåligt exempel), men ni vet hur det funkar. Man kan inte feedermeta med ett jerkspö helt enkelt.

Vad du behöver för uppsättning, beten och tillbehör beror alltså på vad det är du vill fiska. Förmodligen vet du vad du tycker om för typ av fiske, och förhoppningsvis är det bara flötmete efter mört. Men om du är som jag och älskar all typ av fiske och måste ha prylar för allt så kan jag ge dig ett gott råd. Testa innan du köper! P.g.a. impulsköp så sitter jag just nu med min uppsättning inför höstfisket som jag inte alls trivs med, och "måste" byta allt. Genom att köpa, sälja och köpa nytt så lär man sig mycket, men samtidigt förlorar man en del pengar som annars kunde gått till ett par nya fina beten när de andra slitits ut.


Vart köper jag mina prylar? Där det är billigast givetvis. Jag köper nästan aldrig i lokala fiskebutiker, även om jag ibland går in på Jakt&Fiskekompaniet i Alingsås eftersom dom har bra priser och är väldigt trevliga. Men nästan alla mina köp görs över nätet. De flesta beställningarna som görs under sommarhalvåret är ifrån Sverige, då jag oftast är beroende av snabba leveranser, men under höst och vinter beställer jag gärna ifrån Tyskland eller England som har överlägset bättre priser än butikerna i Sverige. Förra året köpte jag t.ex. en Shimano Rarenium i Tyskland för 1600kr som i Sverige just då låg på över 3000kr!

Just nu beställer jag det mesta ifrån Olssonsfiske.se. De har mycket bra service och väldigt snabba leveranser, samt ett schysst utbud och riktigt bra priser. Helt enkelt en av de bästa nätbutikerna i Sverige just nu. När jag köper karpprylar blir det dock oftast från Sporting i Örebro. Den fysiska butiken, som förövrigt är mycket bra, heter Sporting, men nätbutiken är uppdelade i fyra olika sidor beroende på vilket typ av fiske man ägnar sig åt. Sporting.se, Popuptackle.com, Attitudebaits.com samt Sportingflyshop.se. Att ett företag delar upp nätbutiken i fyra helt separata domäner är ett bevis på att det finns en uppsjö av fiskeprylar att köpa.

Andra leverantörer som jag hört gott om är Dogger.se, Beten.nu och Sportfiskeprylar.se. Vilken just du väljer beror på vad du vill köpa och vad för priser de olika butikerna har. Alla dessa nätbutiker har bra service och är snabba. Konkurrensen är otroligt tuff för fiskebutiker just nu och de gör allt för att behålla sina kunder. Så välj den butik där du får bäst pris. Om du har tur så är det din lokala butik, och då kan du även känna på prylarna innan du köper dem.

Skitfiske,

7 juli 2013

Elektroniska sjökort

När jag köpte min Linder under hösten 2011 så hade jag redan planerat hur jag skulle utrusta båten för att passa mina behov. Ekolod och plotter kändes som en självklarhet och utan att egentligen läsa på eller fundera så mycket över mitt val så fick det bli ett Lowrance Elite-5. Jag hade inte haft båt med varken lod eller plotter tidigare, och min sparsamma erfarenhet och kunskap hade jag fått från forum och tillverkarnas hemsidor. Tyvärr blev mitt Elite-5 ett dyrt misstag, men samtidigt en bra lärdom. Först när jag fick hem enheten så började jag fundera på vart jag skulle få tag på kartor till plottret. Jag hade, kanske naivt, antagit att bra kartor inte var något som helst problem att få tag på. Men det stämmer tyvärr inte.

Navionics är ett exempel på företag som säljer kartplotter. De verkar ha bra data över Amerikanska sjöar, i alla fall de större, men här i Sverige finns det färre kartor, och de som finns är ofta medelmåttiga. Man kan köpa Navionics kartor i de flesta butiker som säljer plotter, och man köper dem regionsvis för en relativt dyr peng. Om du exempelvis vill ha en karta över Mjörn så får du köpa den regionen som täcker Mjörn för 1500kr. Visst, du får med en hel del andra sjöar också, men frågan är om du någonsin kommer fiska där. Och om du vill ha en karta över exempelvis Anten så är det tyvärr bara att glömma, då det inte finns. Bilden nedan visar Navionics regionskarta.




Förutom priset så är som sagt kartorna inte alltid de bästa. Innan jag installerade mitt plotter så fiskade jag med ett Lowrance Mark-5x och ett handhållet sjökort över Mjörn. Det handhållna sjökortet är detsamma som du får om du köper Navionics elektroniska sjökort, och tyvärr är djupdatan sparsam. Djupkurvorna kring öar och strandkant stämmer bra, även om de är stora hopp mellan djupringarna, men bottenvariation längre ut visas ej på kartan. Något som gjorde att jag till slut faktiskt skrotade sjökortet och började köra på erfarenhet.

Under vintern 2012 fick jag ett mail ifrån Björn Kallin som hade startat ett projekt för att samla in djupdata. Projektet går ut på att folk samlar in data med hjälp av sina kombilod och sedan för över datan till Björn, som i sin tur gör om datan till sjökort och publicerar dem på sin ftp för alla projektdeltagare att använda. Så, förutom att du får data över de platser där du brukar fiska, så får du även all data som alla andra loggat. Projektet fungerar fantastiskt och det kostar ingenting, det gäller bara att man har en enhet som kan logga data. Så här ser sjökortet ut vid användning.

 
Ett Lowrance Elite-5 har tyvärr ingen loggningsfunktion, istället måste man köpa ett externt loggningschip och en extra kabel för enhetens NMEA0183-port. Därav tyckte jag att mitt köp var ett misstag. Samt att jag inte tyckte att enhetens amplitudskop fungerade som jag ville. Istället köpte jag ett Lowrance HDS-5 Gen2 för bara en tusing mer och är supernöjd. Enheten har en loggningsfunktion som är fantastiskt smidig. Man börjar med att sätta i ett MicroSD kort i enhetens SD-läsare, går sedan in i menyn, trycker på "Spela in ekolodsdata", väljer "Externt minne" och trycker OK. Enheten spelar då in data till en fil som du sedan för över till Björn som i sin tur lägger in datan i sjökortet. Kan inte bli enklare eller bättre, och som ni ser ovan så blir sjökortet otroligt exakt, så länge det finns tillräckligt med loggdata.

Mer information om projektet hittar ni Här


 Sen är frågan om man verkligen behöver ett plotter. Själv tycker jag det är ovärderligt vid trolling, Det är också hjälpsamt om man går med i Björns projekt och har möjlighet att studera sjökort över nya sjöar, så man snabbt kan komma till djupbranter och grynnor. Men om du har båten i en och samma sjö och inte vanligtvis behöver trolla längs djupbranterna så ser jag ingen anledning till att införskaffa ett plotter.
 
Skitfiske,

3 juli 2013

Försommar på Mjörn

Mitt Mjörnfiske drog igång på allvar direkt efter Gösen lekt klart och fredningen som gäller mellan den 10:e Maj till 10:e Juni upphört. Jag borde varit ute mycket tidigare och testat det omtalade vårfisket efter Mjörnbrax, men det tar tid innan jag blir varm i fiskekläderna efter vinterkyla, och stor lekbrax får vänta tills nästa år. Den här våren bestod mest av att finputsa båten.

Hittills har jag varit ute ett par gånger i veckan i alla väderförhållanden och vid olika tidpunkter. Blåsigt väder har genererat mest fisk, medan tidpunkten har varit mindre intressant. Gösen har huggperioder som kan vara korta eller långa och sträcka sig över morgon, middag eller kväll. Jag har egentligen bara märkt en väsentlig faktor vad gäller vertikalfisket i Mjörn, något som förmodligen stämmer med de flesta vatten, nämligen att gösen stiger och blir aktiv när klockan närmar sig nio-tio. Det är ju ingen hemlighet att gösen jagar upp småfisk vid ytan sent på kvällen och under nattens första timmar, men det är något man måste tänka på vid vertikalfiske efter ekon i frivattnet, då det ibland är svårare att hålla sig över en fisk en längre tid.

Utöver det så har valet av bete och metod varit väldigt avgörande. Jag började fiska aktivt de första passen med diverse beten och det gick otroligt trögt. Som tur var så fick jag tips om att hålla betet i princip helt stilla och det genererade mer fisk direkt. Allt eftersom jag testade att fiska med betet stilla så har jag fått en bra uppfattning om vad som triggar Gösen till hugg, och det beror en hel del på hur båten rör sig i vattnet. Att båtens rörelse direkt påverkar betet är kanske en av de större skillnaderna mellan vertikalfiske och andra metoder. När det blåser ett par sekundmeter rör sig betet en hel del, till skillnad från ifall det är vindstilla och båten ligger still. Gösen verkar triggas av den gungande gången på betet och så fort det börjar blåsa upp och betet automatiskt sätts i rörelse märker jag en helt annan aktivitet på fisken. Detta är något jag försökt efterlikna när jag legat i lä, ett lugnt och metodiskt gung på betet, istället för det traditionella ryckandet, och för mig genererar det mer fisk. Ryck är något jag förlitar mig på ifall fisken är extra tjurig, för att få dess uppmärksamhet, men jag är alltid försiktig då det ofta ger motsatt effekt.

Färg och typ av bete varierar från sjö till sjö, och valet påverkas även av väder och årstid. De flesta rekommenderar ljusa färger i fint väder och mörka färger när det är mulet. Glitter sägs vara bra när solen skiner. För mig fungerar mörkare färger nästan alltid bättre än ljusa i Mjörn. Grått, svart och lite mörkare grönt är det som genererar bäst, för vertikal såväl som för trolling och kast. Jag kommer skriva mer om beten i olika färger och former senare.

Skitfiske,




2 juli 2013

Mask, krok och flöte

Första inlägget på bloggen, spännande. Jag ska inte dra min livshistoria utan istället berätta lite om vad jag har planerat inför mitt kommande bloggskriveri. Ni är ju inte här för att få reda på vem jag är, utan vad jag kan erbjuda!

Mitt intresse för fiske har funnits länge och blir bara starkare för varje år. Även om det faller i glömska under vinterhalvårets mörka timmar så blomstrar det när fåglarna annonserar att våren är på intåg. Glömskan är något jag vill ändra på inför kommande vinter, och kanske kan bloggen hjälpa till med det? Isfiske är inte min melodi, men gäddfiske i Göta älv och Anten är något jag planerat innan motorn ska in på vinterförvaring.

Just nu är det mycket Vertikalfiske som gäller. Min största passion är egentligen mete, men det var ett tag sedan jag satt med mitt feederspö en fin sommarmorgon, eller väntade på att larmen skulle tjuta på ett av karpspöna. Största anledningen till att vertikalfisket har tagit över är p.g.a. ett båtköp vintern 2011. Det kommer en artikel om detta senare då det blev ett stort projekt att bygga om båten till mina behov. Men det är inte bara p.g.a. båten, vertikalfiske är ju så förbannat roligt. Inte konstigt att man blir fast då man för första gången sitter på helspän när jiggen närmar sig ett stort eko i frivattnet som kanske är en Gös i rekordstorlek.

Men det är inte bara vertikal inplanerat under året. Gäddmete när vattentemperaturen går ner. Laxfiske i Örekilsälven i sommar. Torsk, Makrill och Öring utanför Bovallstrand där flickvännen har stuga. Ruda i Örebro/Köping där brorsan bor. Jag har länge tänkt söka Abborre i Mjörn, och det blir en storsatsning så fort vertikalfebern lägger sig. Mete efter Sutare och Brax, och kanske en tur till Lidan för Färnafiske. Det finns så mycket fiske som jag vill ägna mig åt och förmodligen hinner jag inte med allt i år, men försöka kan man alltid. Och jag kommer förstås uppdatera bloggen med mina erfarenheter. Inte bara resultat, utan även nyttig information. Metoder, tekniker, hotspots, båtbygge, kartloggning, fototips, filmning med mera. Så håll er uppdaterade!

Nu ska jag avrunda på jobbet, sen blir det en kvällstur på Mjörn.

Skitfiske,